Vacanţă de vară în Turcia – transport individual! Unde am fost? Ce am vizitat? Ce opţiuni îţi oferă litoralul turcesc?
Turcia este o destinaţie superbă pentru vacanţele de vară! Îmi pare rău că la vârsta adolescentei nu eram atât de informată sau probabil efectul societăţii mă împingea weekend de weekend pe litoralul românesc.
În urmă cu 12 ani am descoperit litoralul turcesc, iar de-a lungul acestor ani am avut ocazia să descopăr câteva dintre cele mai frumoase locuri, hoteluri şi peisaje din Turcia, motiv pentru care astăzi, iau condeiul în mână şi îmi doresc să vă împărtăşesc şi vouă aceste experienţe.
Poate va ajuta toate informaţiile, poate va inspiră sau descoperim împreună dacă se merită să ne petrecem o vacanţă în Turcia.
Litoralul turcesc este imens, noi resorturi apar de la an la an sau cele cunoscute în maxim 3 ani ne vor fi necunoscute, pentru că în mod constant hotelierii aduc îmbunătăţiri, renovări şi introduc noi zone de divertisment. Ştiaţi că hotelurile din Turcia dacă în termen de câţiva ani nu aduc îmbunătăţiri sau nu efectuează renovări îşi pierd câte o stea? Nimeni nu doreşte asta, plus că ce mi se pare cel mai ospitalier la ei, este interesul care îl acorda turiştilor în mod constant prin toate serviciile acestora.
În primul rând, cum am spus şi un titlu, vă prezint experienţele mele din Turcia cu transport individual, dar trebuie să ştiţi că dacă optaţi pentru transportul cu avion, Antalya se afla la doar două ore distanţă.
În anul 2010 am fost pentru prima dată în Turcia, mai exact în staţiunea Kusadasi. A fost o experienţă scurtă, nu ştiam la ce să ne aşteptăm şi am optat pentru un sejur de câteva zile. Eram obişnuiţi cu sejururi scurte de weekend pe litoralul românesc, iar acele câteva zile ni se părea prea mult deja... asta până am fost acaparată de tot ce înseamnă cu adevărat un concediu, şi de atunci am transformat concediile în perioade cât mai lungi, ceea ce vă recomand şi vouă dacă optaţi pentru sejururi în Turcia, adică sejururi de la 10 zile în sus obligatoriu, ca să nu regretaţi.
Staţiunea Kusadasi este situată la Marea Egee, este o staţiune mai mică faţă de Antalya, cu un număr mai mic de resorturi dar preferată de românii care aleg transportul individual fiind la doar 1000 km, comparativ cu Antalya-Alanya situată la Marea Mediteraneana la o distanţă de 1200-1350 km faţă de România.
La momentul respectiv, în Kusadasi am ales un resort mai micuţ faţă de resorturile din Antalya, de fapt acesta era situat exact în centrul staţiunii Kusadasi, iar în general, resorturile situate în staţiuni nu prea sunt resorturi. Adică sunt cam ce vedem pe la vecinii noştri bulgari... un hotel de 4-5* cu una sau mai multe piscine, acces la plajă, all/ultra all inclusive şi cam atât.
Dacă doriţi să optaţi pentru un resort în adevăratul sens al cuvântului evitaţi inima staţiunilor.
Unde am stat în Turcia – Antalya/Alanya?
Vikingen Infinity Resort 5* Cel de-al treilea resort turcesc pe care l-am vizitat, şi în care am petrecut 7 nopţi, a fost Vikingen Infinity Resort. Este un resort primitiv, impunător, arhitectură şi design-ul hotelului mi-au atras atenţia în prima fază pentru că arată precum Titanicul în oglindă, practic doua vapoare imense conectate între ele. Era primul hotel cu o capacitate atât de mare, peste 650 camere, la vremea aceea mi se părea imens. Camerele acestui hotel sunt moderne, spaţioase iar de curăţenie nu s-a pus niciodată problema la ei. Băile m-au fascinat întotdeauna la majoritatea hotelurilor turceşti, sunt mari, sunt în stilul acela otoman, multă piatră, marmură, un design simplu dar în acelaşi timp atipic faţă de stilul nostru.
Resortul este destul de mare, deţine diverse zone de relaxare, mai multe piscine, un aquaparc, snackbar atât în zona piscinelor cât şi zona plajei. Pe partea de entreinament ofereau spectacole în fiecare seară cu diverse tematici, iar mâncarea este absolut delicioasă. În momentul de fata eu vorbesc de acum 8 ani , cu siguranţă, până în prezent acest resort a trecut prin cel puţin două renovări, pentru că vedem că îşi păstrează cu brio cele 5* şi cu siguranţă a introdus noi zone de divertisment sau modificări în programul de entreinament. În privinţa vacantelor cu copiii în acest resort, nu ştiu cum este în prezent, la momentul respectiv nu îl aveam pe Ianis, nu puneam mult accent pe ce oferă hotelul celor mici, iar plajă nu era cea mai indicată pentru copii, fiind o plajă nu foarte lată şi cu pietriş. Poate în aceşti ani au adus modificări şi în această zonă, cu siguranţă agenţii de turism deţin informaţii despre aceste aspecte în prezent.
Haydarpasha Palace Resort 5* Haydarpasha Palace Resort a fost casa noastră doi ani consecutiv pe o perioadă de 7 respectiv 9 nopţi. A fost resortul care m-a convins că 7 nopţi nu sunt suficiente unui sejur în Turcia, este un resort foarte frumos, la fel de impunător, cu un design superb. Camerele sunt superbe, în primul an am avut un apartament cu scara interioară, fiecare cameră avea baie proprie, iar în cel de-al doilea an am avut cameră dublă. Hotelul este destul de mare, şi spaţiul exterior deasemenea, uneori ai impresia că ai nevoie de o hartă ca să cunoşti toate zonele pe care hotelul ţi le pune la dispoziţie. Îmi aduc aminte, ca în primul an, după vreo 3 zile în acest resort, în timp ce îl plimbam cu căruciorul pe Ianis să adoarmă de-a lungul terasei care se întinde pe toată lungimea hotelului, am descoperit la capătul opus vederea către o piscină de tip infinity, situată deasupra restaurantului de la piscină, piscina de care nici nu ştiam că există. Este un resort cu o suprafaţă destul de mare, şi abia după câteva zile cunoşti bine zona şi descoperi tot ce iti pune la dispozitie. Mâncarea este diversificară, deasemenea exista zone de snack bar la plajă şi la piscină. Pentru cei ce nu ştiu, conceptul de snack bar este un tip de restaurând în aer liber, cu o terasă destul de încăpătoare, dar nu este necesar să stai la terasă, ci îţi poţi prelua farfuriile şi la şezlong. În aceste zone de snack bar găseşti o varietate de tipuri de grătar, pizza, diverse garnituri, faimosul cartof copt cu garnituri, fructe, dulciuri, băuturi, îngheţate. Toate sunt preparate pe loc, chiar sub privirile turiştilor. Din punct de vedere al calităţii sau cantităţii preparatelor niciodată nu au fost probleme la ei. Snack barurile sunt deschise în general de la 12.00 – 17.00, iar pe întreaga perioadă se prepară constant, niciodată nu există un timp de aşteptare. Din punctul acesta de vedere îi admir pentru capacitatea de muncă şi tot ce pun la dispoziţie turiştilor. Zona de entreinament este bine pregătită, seara de seara exista spectacole diversificate, în timpul zilei sunt organizate diverse concursuri, există şi zona amenajată pentru tenis, volei, fotbal, echipa de animaţie îşi dă interesul atât pentru cei mici cât şi pentru adulţi. Există mini club pentru copii, minidisco dar şi multe activităţi care îi implica pe cei mici. Cu personalul de la animaţie din acest hotel păstrez legătura şi în prezent, sunt foarte dedicaţi şi mereu aduc lucruri noi. Pentru că le urmăresc activitatea în online pot spune că de la an la an au adus îmbunătăţiri resortului cât şi pe partea de animaţie, concerte live, disco night. Este un hotel care mi-a plăcut, îl recomand cu drag şi aş reveni oricând la el.
Long Beach Resort & Spa 5* Again! Vorbesc din nou despre Long Beach, este hotelul preferat al fiului meu, poate şi pentru că a mai crescut şi conştientizează mai bine vacanţele, are amintiri, dar este şi unul din cele mai mari resorturi la care am fost, este imens. Aici cu siguranţă ai nevoie de o hartă, pentru că altfel nici după 4 zile nu ai cum să ştii toate zonele puse la dispoziţie de hotel, plus că include o parte unde sunt situate vilele individuale cu acces la piscina direct din cameră. La acest resort am fost deja de patru ori, iar pentru conceptul kids este resortul cu cele mai multe facilităţi, foarte multe aquaparcuri de mari dimensiuni, o sală de jocuri, cinema pentru copii, restaurant special amenajat pentru cei mici, o echipă mare de entreinament care are activităţi pe toată perioada zilei, mascote, personaje din desene animate, o plajă favorabilă celor mici. Deasemenea există şi o zonă special amenajata, dedicată copiilor, un fel de grădiniţă, a numit-o Ianis, unde copiii rămân sub supravegherea fetelor de la animaţie şi îi încurajează la fel şi fel de activităţi. Noi nu am optat pentru acest serviciu, dar din ce am văzut copii erau duşi în grup la masă, apoi la piscina aveau ora de înot, apoi erau implicaţi în diverse competiţii, uneori pictau în aer liber, i am observat într-una dintre zile când învăţau să joace minigolf, plimbări cu poneii etc. Acest concept al hotelului mi s-a părut foarte practic, interesant dar şi benefic copiilor – un mare plus din punctul meu de vedere. În fiecare seară, de la ora 20.30 au în program mini disco, tematica diversificată, cântecele de copii, invitaţi surpriză, personaje din desene animate. Din punct de vedere al activităţilor totul este la superlativ. Cât despre facilităţile pentru adulţi, şi aici sunt mari plusuri faţă de alte hoteluri, adică nu am revenit de 4 ori doar aşa, din confort... nu! Resortul pune la dispoziţie 4-5 alternative de activităţi seara de seară, este singurul hotel la care am fost, care pe lângă tot ce oferă şi-au construit şi o discotecă în aer liber, club 16+ care se deschide după ora 23.30. Clubul a fost înfiinţat în 2021, deci al doilea an în care am fost la acest hotel. Exact ce spuneam, este foarte greu să oferim o recenzie unui hotel pentru că de la an la an aduce ceva nou, iar dacă nu se întâmplă asta, ne dăm seama, pentru că îşi pierde o stea.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest hotel? Varietatea! Este un hotel imens, şi activităţile sunt pe măsură, acestea fiind clasificate pe toate gusturile. Seara de seara ai diverse alternative în funcţie de gusturile fiecăruia, sunt programe diferite în toate zonele resortului interioare sau exterioare iar pe timpul zilei poţi opta pentru orice zonă a resortului doreşti la una din cele 11 piscine sau aquaparcuri atât de copii cât şi cele destinate adulţilor sau zona de plajă. Este un hotel la care mă voi întoarce anul acesta alături de un grup de prieteni şi cu siguranţă îl recomand tuturor.
Restul hotelurilor la care am fost nu le voi nota, pentru că nici nu mai au aceeaşi denumire, acestea fiind cumpărate de alţi proprietari şi numele au fost schimbate probabil s-a intervenit şi asupra lor. În general toate resorturile de 5* au concepte asemănătoare, unde sunt diferenţe le subliniez, cu siguranţă sunt hoteluri cu mult peste faţă de cele pe care le-am vizitat, unele dintre ele le am pe lista de viitor şi abia aştept experienţe noi pe litoralul turcesc despre care să scriu.
Ce este de vizitat în Turcia?
Turcia este o destinaţie complexă: servicii de lux, răsfăţ la superlativ, iar dacă suntem amatori de activităţi, plimbări, Turcia ne pune la dispoziţie multe zone de explorat.
Indiferent că alegeţi să călătoriţi cu maşina personală sau avionul, puteţi participa la diverse excursii organizate de ghidurile turistice din hoteluri, sau puteţi opta pentru varianta rent a car şi să daţi startul aventurii. Oricum, în zona resorturilor sunt ghidurile turistice care vin cu oferte care mai de care mai avantajoase, şi cum totul la ei se negociază, şi în cazul excursiilor există loc de mici negocieri.
Hamamul
În primul rând în incintele resorturilor trebuie să mergeţi la Hamam! Iar dacă nu aveţi timp, Hamam-urile sunt la tot pasul, în special în Istanbul întâlnim cele mai cunoscute Hamam-uri.
Hamamul este un simbol al tradiţiilor şi obiceiurilor turceşti, acum foarte îndrăgit de turişti. Acest ritual include: sauna cu abur, sauna uscată urmată de o baie rece şi un masaj de neuitat. Desigur lista de facilităţi poate fi personalizata în funcţie de dorinţele şi nevoile fiecărui turist prin masaje complexe, diverse tratamente SPA, proceduri cosmetice şi aşa mai departe. Per total este o experienţă unică, foarte relaxanta şi o recomand din suflet măcar dacă o includeţi în rutină concediului.
Preţuri curpinse între 40-150 euro/pers în funcţie de complexitatea pachetului ales.
Croazieră în Marea Mediterană
O zi întreagă de distracţie în largul mării mediterane cu vaporaşele piraţilor sau yachturi va fi cu siguranţă o experienţă de neuitat şi o recomand ca un must to do în vacanţa din Antalya.
Ofertele le puteţi obţine prin intermediul agenţiilor din incinta hotelurilor sau în mod individual de la agenţiile din Antalya sau Alanya într-una din plimbările în staţiuni. Există o diferenţă de preţ minoră în funcţie de modul efectuării rezervării, preţul biletelor rezervate direct de la hotel fiind puţin mai scumpe, dar aceasta este o alternativă în special pentru cei care călătoresc cu avionul şi nu au posibilitatea de a se deplasa în staţiuni. Indiferent de metoda aleasă pentru a vă rezerva croaziera, preluarea se face tot de la hotel, la ora stabilită pentru ziua în care aţi rezervat biletele de croazieră.
Vapoarele de croazieră sunt copia perfectă a vapoarelor de piraţi, inclusiv toţi membrii echipajului poarta costume de piraţi şi îţi vor asigura o atmosferă memorabilă pe mare. O astfel de croazieră începe la ora 10.00 am şi durează 6-8 h, incluzând un prânz de tip bufet pe mare, o atmosferă de petrecere pe tot parcursul călătoriei, vânătoare de comori, petrecere cu spumă şi ghid turistic care prezintă toate zonele vizitate şi legendele acestora. Croazieră are un program superb, cu opriri în diverse golfuri cu posibilitatea unor sesiuni de înot în albastră apa a Mării Mediterane, la diferite adâncimi (8 m/10m/20m), oferindu-se şi veste salvatoare pentru doritori. Pe întreg parcursul plimbării, ghidul turistic va prezenta zonele pe care le vizitează, precum Castelul Alanya, Peştera Iubitului, Plaja Cleopatra şi legendele acestora, nelipsitul show artistic oferit de cunoscători ai zonei care fac parte din echipaj şi escaladează peşterile prezentând locurile secrete ale piraţilor, vizita în golful delfinilor, unde turiştii sunt îndemnaţi să îi hrănească cu pâine, iar delfinii bucuroşi fac acrobaţii memorabile, dar şi golfurile unde întâlnim broscuţele ţestoase care înoată în apele calde ale mării.
Preţurile biletelor pornesc de la 25 euro/persoana în cazul vapoarelor de piraţi şi 50 euro/persoana în cazul yachturilor.
În porturile din Antalya sau Alanya puteţi vizita vapoarele chiar să vă alegeţi şi favoritul cu care doriţi să plecaţi în croazieră de o zi.
The Land of Legends Theme Park
Este cel mai mare aquapark din Turcia, inaugurat în iulie 2016, este un proiect marca Rixos Hotels în colaborare cu celebrul Franco Dragone, lider în creativitate culturală.
The Land of Legends Theme Park este un concept unic în Turcia: un impresionant parc de distracţie, în incinta unui resort, pus la dispoziţie atât clienţilor hotelului cât şi vizitatorilor aquapark-ului. The Land of Legends Theme Park deţine peste 70 de aquaparcuri dar şi alte activităţi unice, precum posibilitatea plimbării cu gondola în stil veneţian, experienţă unică a unui safari subacvatic, înotul cu delfinii dar şi spectacole senzaţionale sau platforme virtuale pentru simulări şi animaţii folosind tehnologii speciale.
Turiştii cazaţi la oricare hotel din lanţul hotelier Rixos au acces şi transfer gratuit către acest parc de distracţii, iar pentru restul preţul unui bilet ajunge la 80 euro şi 40 euro pentru copil. Copii sunt 3 ani au acces gratuit.
Jeep Safari
Tot prin intermediul agenţiilor puteţi opta şi pentru o zi de neuitat la Jeep Safari. Este o experienţă uica pentru amatorii de aventura în natură, o experienţă de bifat în cel puţin o vacanţă.
Excursia cu Jeep Safari durează o zi, include masa de praz, transport de la resort către zona de safari şi se desfăşoară în Munţii Taurus. Organizatorii pun la dispoziţie un traseu bine stabilit pe potecile şerpuite şi înguste din Munţii Taurus, prin satele de nomazi, popasuri la râuri pentru momente de odihnă şi un prânz grătar pe cinste.
Preţul biletului este de 40 euro/persoană.
Scuba Diving
Scuba diving se desfăşoară tot precum o excursie de o zi, dar este o experienţă unică în viaţă, obligatorie pentru iubitorii de vară şi mare. Excursia se desfăşoară pe durata unei zile, deasemenea tot prin cadrul agenţiilor vă puteţi face rezervare (atât la hotel cât şi în mod individual de la agenţiile din staţiuni), implica masa de prânz şi momente de plajă şi înot în pauzele de la scufundări. În prezenţa instructorilor profesionişti şi cu un vaporaş dotat cu tot echipamentul necesar, aveţi posibilitatea de a admira viaţa subacvatică, marea din alt unghi şi să petreceţi momente memorabile în lumea apelor. Preţul unei astfel de aventuri este de 45-50 euro/persoană.
Rafting
Dacă sunteţi pasionaţi de aventuri şi senzaţii unice, atunci nu trebuie să rataţi o sesiune de rafting în Antalya.
În apropiere de staţiunea Side, pe drumul dintre Antalya –Alanya, se afla Canionul Koprulu, întins pe o suprafaţă de 15 km, într-o zonă pitorească şi site-uri arheologice şi peisaje naturale. Este singura zonă din Antalya unde se poate face rafting. Excursia se poate rezerva deasemenea de la agenţiile de turism locale (touroperatori) sau din incita hotelului, include transportul până la zona de rafting, cu preluare de la hotel, masa de prânz, echipamentul şi compania instructorului.
În zona din Canionul Koprului, se poate face rafting de nivel mediu ca şi grad de dificultate, la care pot participa şi copiii cu vârsta minimă de 6 ani. Echipamentul de neopren este inclus în preţul excursiei şi purtarea acestuia este obligatorie, deoarece te protejează de apă rece şi de eventualele căzături. Cum am spus, pentru pasionaţii de senzaţii pline de adrenalină, raftingul în zona Antalyei este perfect. Înălţimile impresionante ale munţilor Taurus tăiate de rău, văile pline de verdeaţă şi valurile spumoase ale râului se îmbină perfect în formarea unor privelişti încântătoare şi unice.
Preţul excursiei de rafting este de 40 euro/persoană.
Oraşele Antalya şi Alanya
Chiar dacă călătoreşti cu avionul sau cu maşina personală, ai posibilitatea de a vizita şi oraşele staţiuni, în special Antalya sau Alanya. Pentru cei ce călătoresc cu avionul, sunt foarte multe firme care pun la dispoziţie sistemul rent a car, iar condiţiile sunt super practice şi accesibile. Toate resorturile cunoscute, resorturile despre care eu am vorbit sau resorturile mari care includ diverse activităţi, nu simple hoteluri, nu se afla în oraşele Antalya sau Alanya, ci sunt amplasate între Antalya şi Alanya pe o distanţă de 100-150 km. În oraşe găsim doar conceptul hotel simplu, plajă publică, cluburi, baruri şi restaurante comune. Dar turiştii din resorturi pot oricând vizita cele două oraşe istorice. Recomand să vizitaţi oraşul fata de care resortul vostru este mai apropiat. Eu de exemplu Antalya am vizitat-o când am stat în Lara, staţiune aflată la 20 km de oraşul Antalya, iar Alanya când am stat în resorturile anterior prezentate, acestea fiind situate în apropierea Alanyei. Noi mergem cu maşina personală, şi am avut ocazia să vizităm cele 2 oraşe de mai multe ori pe sejur şi în diferite momente ale zile.
Antalya: Aici veţi descoperi peisaje de vis, arhitectura specifică renumitele bazaruri dar şi mall-uri imense pentru iubitorii de shopping. Ori în Antalya, ori în Istanbul, oriunde călătoriţi în Turcia, vă recomand să gustaţi atât rahatul turcesc cât şi baclavaua, este ceva genial, totalmente diferit de gustul pe care îl ştim noi.
Alanya: Oraşul Alanya este un oraş cu multă istorie şi peisaje unice, arhitectura de vis, parcă desprins dintr-o poveste. Mie personal îmi place mai mult decât Antalya dacă ar fi să fac o comparaţie între cele două oraşe. Alanya este unicul oraş construit în trepte pe coasta muntelui.
Este un oraş presărat cu monumente istorice, unul dintre acesta fiind chiar Turnul Roşu, construit în 1226 care adăposteşte un muzeu etnografic. O privelişte grandioasă ne este oferită de Cetatea din Alanya, situată în vârful dealului, lăsând impresia că stă şi priveşte oraşul.
Un alt punct de atracţie turistică în Alanya îl reprezintă portul oraşului, care oferă o privelişte de vis.
Indiferent de resortul pentru care optaţi, asiguraţi-vă o după-amiază/seară să vizitaţi unul din cele două oraşe în funcţie de distanţa faţă de resort. Recomand să vă îmbrăcaţi lejer pentru a avea posibilitatea plimbării pe jos în anumite zone, şi musai aparatul foto pentru că veţi avea ocazia să descoperiţi locuri şi peisaje desprinse din poveşti.
În concluzie, Turcia este o destinaţie pentru toţi: pentru iubitorii serviciilor de lux, pentru cei care aleg vacanţele care includ răsfăţul la superlativ, pentru amatorii de plimbări şi activităţi, pentru iubitorii de aventură, există o îmbinare de opţiuni completă a tuturor dorinţelor şi cerinţelor de la o vacanţă.
Din punctul meu de vedere, vacanţă în Turcia merită toţi banii şi este destinaţia perfectă pentru vacanţă atât pentru familiile cu copii, parteneri sau grupuri de prieteni.
Este locul perfect pentru o vacanţă în adevăratul sens al cuvântului, deconectare de la cotidian, distracţie la superlativ şi momente memorabile.
With love, A.M.