Testarea preşcolarilor – o nouă provocare pentru părinţi!

Faptul că noi, mamele în special suntem multifuncţionale nu mai este de mult o noutate!

Drept exemplu, dacă v–as descrie imaginea din clipa în care scriu acest articol cu siguranţă vă regăsiţi multe dintre voi... pe aragaz şniţelele pentru pitic sunt pe cale de a fi gata, cuptorul împrăştie aroma cartofilor ţărăneşti iar eu printre picături încerc să îmi notez toate aceste idei în acest articol pe care îl amân de 3 zile în timp ce Ianis se bălăceşte de zor în cadă plină de spumă.

Vorbeam de multifuncţionalitate, nu?

Această imagine cu siguranţă o regăsim pretutindeni, iar cel puţin în ultimii 2 ani de când pandemia a prins rădăcini şi parcă nu mai vrea să dispară, genul acesta de haos şi multifuncţionalitatea mamelor este nelipsit. Întâi părinţii au învăţat să le fie profesori copiilor, odată cu şcoala online, iar mai nou ne jucăm de-a cadrele medicale, în timp ce ne testăm copiii, acasă.

Nu asta ar fi o problemă, problema nu e reprezentată de şcolarii trecuţi de o anumită vârstă, vârsta la care au capacitatea de a înţelege necesitatea testării şi înţeleg repede procedura.

Problema apare la preşcolari, la copiii cu vârste cuprinse între 2- 6 ani. Cum procedăm ca ei să înţeleagă acest fenomen necesar?

Încă de vineri, de când am primit primele teste am stat şi m–am gândit, cum aş putea să îi explic copilului meu, care are aproape 6 ani necesitatea acestui test de 2 ori pe săptămână?

Cu siguranţă ar refuza, în special că este satul de orice subiect care are la baza contextul de pandemie şi toate schimbările apărute din cauza acesteia.

Am avut weekendul la dispoziţie să mă gândesc la o variantă care să nu-i dea nici de bănuit, pentru că variantă „este musai să facem testul să mergi la grădiniţă” era din start un eşec urmată de un refuz categoric.

Cum a funcţionat la noi şi avem un real succes prin joacă?

Ianis are un microscop de jucărie, primit de la bunici cu ceva timp în urmă, deşi a ţinut morţiş să îi fie achiziţionat microscopul, până acum nu i–am găsit întrebuinţare!

Ca să nu aibe nici o bănuială, pentru că la grădiniţă deja copiii fac glume pe tema testării, i-am sugerat un joc să verificăm existenţa microbilor pe mânuţe dar şi în cavitatea bucală, astfel ştim sigur că ne-am spălat corect atât pe mâini cât şi pe dinţişori.

Evident, microscopul este de jucărie, dar fiind ceva legat de ştiinţă şi stârnindu-i curiozitatea, la noi a funcţionat. Deci, Ianis crede că, colectarea de salivă se face pentru verificarea unei spălări corecte pe dinţi, şi de aici vă spun că este mult mai conştiincios în modul în care îşi spală dinţişorii, mâinile şi reuşim să facem şi testul.

Concluzia e simplă, cu răbdare şi puţină implicare într-o activitate, putem convinge piticii să fie cooperanţi şi noi, părinţii, reuşim să efectuăm şi testul necesar în colectivitate acum.

Cu siguranţă mulţi copiii acceptă din start efectuarea testului, dar dacă aveţi posibilitatea transformării acestei proceduri într–un joc ar fi perfect, pentru că nici nu ne imaginăm cu ce amintiri rămân cei mici despre toată această perioadă.

Sunt adepta educaţiei cu blândeţe, şi cred că toţii copiii au resimţit prea mult efectele acestei pandemii încât să îi mai încărcăm cu atâtea informaţii şi reguli.

Sper că acest articol să vă fie de folos, să vă ajute să găsiţi o variantă cât mai safe pentru testarea celor mici acasă, astfel încât aceste proceduri să nu fie considerate traume mai târziu.

Cu prietenie, Andreea