Pentru prima dată în Istanbul? Află cele mai importante lucruri despre oraşul împărţit pe două continente: impresii, obiective turistice, tradiţii şi secretele acestui oraş al contrastelor

                Deja este evident că Turcia este una din ţările mele preferate, cel mai probabil pentru că Turcia oferă opusul ţărilor occidentale, pentru că atât cultură cât şi tradiţiile sunt diferite faţă de ale noastre dar cel mai probabil Turcia a devenit preferata mea datorită serviciilor puse la dispoziţia turiştilor şi siguranţă pe care o simţi pe întreaga vacanţă în ţara lor.

                  Am tot vorbit şi voi mai deschide subiecte pe viitor despre litoralul lor, dar astăzi vreau să subliniez o altă zonă din Turcia, mai exact Istanbul, unul din cele mai impresionante oraşe de la ei cu cea mai mare popularitate turistică.

                 Istanbulul l-am vizitat pentru prima oară în 2010, a fost o experienţă unică, am avut un citybreak de câteva zile care mi-a schimbat totalmente percepţia despre conceptul vacantelor... de ce?... pentru că Istanbul a fost o experienţă total opusă de concediile anterioare.

Hai să vedem împreună de ce?... Ce oferă Istanbulul? De ce eu îl numesc un oraş al contrastelor dar în acelaşi timp iubesc acest oraş!

                Deşi am revenit de multe ori în Istanbul, nu mi-am schimbat prima impresie, din contră, pe măsură ce vizităm şi alte părţi din acest oraş, doar îmi conturam şi mai mult ideile, eram şi mai fascinată şi îmi doream să descopăr din ce în ce mai mult din acest oraş.

                  Istanbul nu se aseamănă cu nici un alt oraş european. În primul rând, Istanbul este oraşul divizat pe două continente (Europa şi Asia), ceea ce îl face şi mai special. Este un oraş enorm, este oraşul care satisface orice motiv de vizită începând de la shopping - pentru că shopping că în Istanbul nu se face niciunde, până la plăceri culinare şi obiective turistice. Dacă la categoria shopping este considerat cel mai complex oraş, categoria obiectivelor turistice întrece orice imaginaţie. Istanbulul nu îl cunoşti nici după multiple vizite, probabil şi acesta este unul din motivele pentru care abia aştepţi să revii chiar dacă abia ţi-ai încheiat vacanţă în Istanbul. Dacă nu te-ai documentat cu privire la Istanbul înainte să îl vizitezi sau chiar dacă l-ai vizitat, vreau să te ajut să înţelegi de ce este cel mai aglomerat oraş din lume... Istanbul are aproximativ 15 milioane de locuitori pe o suprafaţă de 5300mp, pe când România are 19 milioane de locuitori pe o suprafaţă de 230.000 mp, deci doar facem un exerciţiu de imaginaţie cum o populaţie puţin mai mică decât a ţării noastre există într-un singur oraş cu o suprafaţă de 44 ori mai mică decât România... sună aglomerat şi interesant, nu?... dar, chiar şi aşa vei iubi acest oraş plin de viaţă, sau poate nu. Istanbulul nu oferă varianta de mijloc... ori iubeşti oraşul ori îl deteşti... depinde doar de fiecare persoană în parte cum îl percepe, deşi este un oraş iubit de mulţi turişti şi probabil are cea mai mare rata de vizitare, Istanbulul nu se afla în preferinţele tuturor, în special pentru cei care nu îl înţeleg... pentru că Istanbulul trebuie luat ca atare, trebuie să te adaptezi rapid în stilul lor de viaţă la viteză maximă şi nu trebuie să stai să analizezi sau să judeci pe moment... o impresie reală o vei avea abia după două zile de odihnă acasă. Mereu asociez vacanţele în Istanbul cu sticluta al cărui conţinut este atât de agitat încât are nevoie să fie lăsat la decantat pentru a observa clar conţinutul... acelaşi lucru îl recomand tuturor pentru o impresie clară.

               Noi am călătorit cu maşina de fiecare dată, ori că ne duceam doar în Istanbul ori minivacanţă în Istanbul era doar a extensie a sejurului pe litoralul turcesc. În momentul în care te decizi să optezi pentru o vacanţă în acest oraş atât de viu, îţi recomand să îţi stabileşti un itinerariu foarte clar, pentru că, în acest mod îţi salvezi minim o zi din vacanţă, asta indiferent de modul de transport pentru care optaţi: maşina sau avion.               Odată ajunşi în Istanbul este irelevant pentru ce tip de transport aţi optat... oricum maşina este recomandat să o lăsaţi la cazare! Atenţie la un detaliu foarte important... întotdeauna când vă căutaţi cazare în Istanbul, bifaţi în filtre „cu parcare”, pentru că parcările private sunt şi scumpe şi vă îngreunează concediul deoarece au un program strict, aşa că cel mai sigur este să alegeţi acele hoteluri care pun la dispoziţie şi parcare. Legat tot de cazare, este foarte important, cum am spus mai sus, să vă stabiliţi exact itinerariu, ce zone doriţi să bifaţi în concediul vostru, pentru că hotelul să fie undeva în zona de mijloc a itinerariului. A merge cu maşina prin Istanbul este cea mai mare greşeală, cel mai indicat este să o laşi în parcare şi să optaţi pentru transportul în comun, altfel vei pierde ore întregi doar de la o destinaţie la alta, fără nici o exagerare.                  Cea mai bună zona pentru cazare este zona Sultanahmet – zona istorică a oraşului, pentru că din zona aceea încep atât obiectivele turistice, în apropiere se afla şi Grand Bazar, şi zona Taksim.

              Vă recomand să vă descărcaţi pe telefon aplicaţia MOOVIT, înainte de a vă îndrepta către Istanbul... aceasta aplicaţie vă v-a fi extrem de utilă în special pentru a ajunge cu uşurinţă în zonele pe care doriţi să le vizitaţi cu transportul în comun. Voi face o mică paranteză pentru a vă explica exact ce pune la dispoziţie aplicaţia şi de ce este foarte utilă: de exemplu vă aflaţi la hotel – zona Sultahnamet şi doriţi să ajungeţi la un anumit mall, Grand Bazar sau orice altă zonă. În aplicaţie completaţi unde vă aflaţi... şi unde doriţi să ajungeţi, apoi această aplicaţie va arăta exact ce trasee aveţi disponibile dar şi ce transporturi în comun (metrou, tramvai, autobuz) trebuie să luaţi, va spune exact staţiile, numărul autobuzului dar şi costul biletelor. Un nou update îmi arată că ne calculează şi costul cu Uber dar şi posibilitatea de a comanda Uberu-ul.

              Aplicaţia este foarte utilă şi simplifica enorm partea aceasta a mobilizării prin imensul oraş care mereu îţi dă senzaţia că te rătăceşti. MOOVIT este un must have şi este gratuit, extrem de bună treabă au făcut cei care au inventat-o! Good job!

               Deci, greul l-aţi parcurs... cazarea în zona corectă şi aplicaţia care va ajuta să vă deplasaţi în siguranţă... să trecem la comorile Istanbulul ui: obiective turistice!

                În primul rând trebuie să ştiţi că în Istanbul veţi întâlni cei mai primitori oameni de pe suprafaţa pământului! Aceşti oameni sunt atât de ospitalieri şi amabili, încât unii turişti în prima fază se sperie, deoarece li se pare too much! Dar trebuie să înţelegeţi că aşa sunt ei, şi să vă adaptaţi acestui fel al lor, primiţi cu bucurie amabilitatea lor. V-am spus că este oraşul care îmi oferă siguranţă? Acesta este unul din motivele... în Istanbul nu ai cum să ai nevoie de ceva şi să nu primeşti ajutor, şi o spun din experienţă proprie!

Let`s go discover Istanbul now!

                Obiectivele turistice sunt fabuloase dar şi interminabile... nici după câteva citybreak-uri nu le puteţi bifa pe toate deci clasificaţi-le pe zone cel mai bine.

Obiectivele turistice din partea europeană:

              - Hagia Sophia şi Moscheea Albastră, ambele sunt situate în zona Sultahnamet, deci dacă vă cazaţi aici, puteţi începe cu cele două.

          Hagia Sophia am asemănat-o cu un muzeu, tot ce cuprinde va da senzaţia că vă aflaţi într-un muzeu, este o experienţe unică şi interesantă: este una dintre cele mai mari construcţii religioase din lume, supravieţuind incendiilor, cutremurelor dar şi jefuită, Hagia Sofia continua să rămână în picioare de peste un mileniu şi jumătate. În timpul vizitelor turistice, trebuie respectate reguli vestimentare. Aşadar, femeile nu pot intra decât dacă poarta hijab sau dacă împrumuta unul de la intrare, iar toţi vizitatorii vor paşii desculţi în moschee, pe când Moscheea Albastră reprezintă un loc sacru pentru musulmani, iar la vizita acesteia este musai să vă descălţaţi la intrare.

          - Basilica Cisterne şi Palatul Topkapi sunt în zona alăturată celor două enumerate mai sus, deci cu uşurinţă bifaţi cele patru obiective în prima parte a zilei.

           Basilica Cisterne, construcţie impresionantă care iniţial a fost construită cu scopul de a alimenta cu apă palatul imperial şi clădirile importante din împrejurimi. În momentul de faţă a fost transformată în muzeu cu 336 coloane luminate în diferite culori, parţial scufundate în apă, este şi locul unde s-au filmat scene importante din Codul lui Da Vinci.

         Palatul Topkapi - reprezintă un mozaic de palate, curţi, pavilioane şi grădini, un domeniu atât de vast încât poate fi lesne comparat cu un orăşel, dat fiind faptul că aici locuiau aproximativ 4000 persoane. Tezaurul este atracţia principală a palatului Topkapi, acolo puteţi admira pietre preţioase uriaşe, pumnale bătute cu rubine, dar şi impresionantul diamant Kasika care are 86 karate bătut în 49 briliante. De asemenea regăsim şi veşmintele fastuoase ale sultanilor, toiagul lui Moise, sabia lui David dar şi sabia lui Ştefan cel Mare. Fotografiatul în Palatul Topkapi este strict interzis.

            Acum, că am terminat obiectivele din zona Sultahnamet, vă puteţi îndrepta către Grand Bazar şi Bazarul condimentelor , care este în apropierea zonei Sultahnamet (aproximativ 2-3 staţii de tramvai).

       Marele Bazar nu este pe gustul tuturor, vă spun încă de la început, dar ca să puteţi afirma dacă vă pasionează sau nu trebuie să trăiţi propria experienţă. Marele Bazar este fascinant, enervant, imens şi obositor. Mie personal mi-a plăcut după ce am învăţat mici trucuri, după ce am înţeles că produsele nu sunt toate la fel şi că poţi găsi lucruri foarte calitative la preţuri bune dacă începi să cunoşti puţin zona şi cum să răspunzi vânzătorilor. În sine, Grand Bazar a fost o experienţă plăcută, am adunat amintiri şi momente unice, şi am avut posibilitatea să descopăr mii de tipologii de oameni într-un singur loc. Bazarul este musai să îl vizitezi măcar odată, străzile care compun bazarul de condimente este o zonă spectaculoasă, colorată, unică. Tunelurile care formează un labirint al zonei compuse doar din magazinele de aur din nou este ceva de vis, cu toate că nu sunt un mare fan al obiectelor de aur, chiar şi puţinele bijuterii pe care le am le port foarte rar, dar să vizitezi acea zonă este un vis, mă simţeam precum în filmele arabeşti unde vedeam acele bazare de aur, plus că dacă doreşti să îţi achiziţionezi produse, vă anunţ că aurul are un preţ foarte bun faţă de ce este la noi. Şi noi ne-am luat inclusiv verighetele din Istanbul. Şi trebuie să vă opriţi şi la zona de îmbrăcăminte, cu siguranţă nu puteţi pleca fără să achiziţionaţi câteva produse la preţuri bune, şi atenţie... ei negociază orice! De fapt, este musai să negociaţi, pentru că la ei este o tradiţie, şi unii se supără dacă nu negociaţi produsele. Nu vă speriaţi de preţurile iniţiale, în final puteţi obţine produsul dorit la un sfert din preţul iniţial. Că sfat, pentru achiziţiile din bazar... verificaţi foarte bine produsele. Sunt aceleaşi modele, dar calităţi diferite, căutaţi materiale calitative şi atenţie la detalii pentru că sunt produse premium, din piele naturală şi lucrate foarte bine. Am produse luate de 7-8 ani de la ei şi încă sunt în stare exemplară, deci, cu siguranţă puteţi achiziţiona produse de calitate superioară chiar şi din bazar dacă sunteţi cunoscători şi atenţi la detalii.

             Pentru iubitorii de shopping, dar care nu sunteţi încântaţi de Marele Bazar, agitaţia de acolo sau pur şi simplu nu vă place ideea de a negocia, nu vă faceţi griji, există shopping şi dincolo de Marele Bazar. De fapt, Istanbul oferă foarte multe posibilităţi în materie de cumpărături, printr-un număr foarte mare de mall-uri şi outlet-uri de unde vă puteţi achiziţiona zeci de produse, branduri cunoscute la preţuri accesibile sau chiar reduceri substanţiale.

                În general trebuie să te gândeşti foarte bine la tipul de vacanţă dorit în Istanbul... obiective turistice sau shopping, sau dacă doreşti să le bifezi pe ambele trebuie să îţi iei în calcul de la 5 zile în sus în momentul în care îţi face rezervarea, şi nici aşa nu cred că este posibil să bifaţi tot. Ca idee, dacă intraţi în Marele Bazar, o zi este ca şi pierdută, pentru că bazarul este enorm şi odată cuprins de feeria labirintului de shopping, nici nu realizaţi cum se scurge timpul. În orice tip de vacanţă doriţi să aveţi în Istanbul vă recomand să nu rataţi o plimbare cu vaporaşul pe Bosfor. Durata unei astfel de plimbări este de aproximativ 2 h, dar peisajele sunt de vis. Plimbarea o puteţi îmbina plăcut şi util cu ziua de shopping în Marele Bazar, şi ca să fac o scurtă paranteză, acum 3-4 ani, eram şi cu Ianis în Istanbul, şi parcursesem cred, cam 4-5 h prin bazar şi eram foarte obosiţi, iar plimbarea cu vaporaşul a fost perfectă pentru odihnă dar am bifat şi o nouă experienţă pentru Ianis. După ce am mâncat, pentru că locul de plecare al vaporaşelor se afla chiar la baza bazarului, am decis să ne odihnim puţin în timpul acestei călătorii, şi a fost cea mai bună variantă, pentru că după această plimbare ne-am încărcat bateriile şi am revenim cu forţe proaspete pe străzile bazarului. Deci ca idee de luat în calcul pentru când sunteţi în bazar şi vă simţiţi epuizaţi, dar nu numai.

            Dacă totuşi nu puteţi bifa toate obiectivele, vă recomand să ajungeţi în Miniaturk Park - Cel mai potrivit loc pentru a face cunoştinţă cu cele mai populare destinaţii, monumente şi clădiri este Miniaturk, un parc impresionant unde totul este realizat la scara 1:25 după modelele originale, păstrând o fidelitate incredibilă detaliilor. 135 de machete vă aşteaptă să le studiaţi cu atenţie. Astfel puteţi observa în miniatură machetele tuturor obiectivelor turistice, în miniatură, şi astfel vă este mult mai uşor să vă faceţi o listă cu obiectivele prioritare după preferinţele voastre. Miniaturk Park mi s-a părut fascinant şi chiar vă recomand să îl vizitaţi chiar şi celor care au vizitat obiectivele... modul în care sunt executate aceste machete, cum şi cele mai mici detalii sunt reproduse... este o operă de artă care chiar trebuie să o vedeţi personal.

           Dacă sunteţi fani ai culturii musulmane, al Hamam-urilor, în Istanbul sunt cele mai impresionante şi grandioase zone de Hamam din întreaga ţară, multe destinate în special turiştilor, unde puteţi beneficia de un pachet complet de servicii: Baia turcească, Saună, SPA, Masaj etc.

          Sunteţi fani ai faimoasei locaţii „Champs Elysees”? În Istanbul puteţi vizita inclusiv Champs Elysees –ul lor, mai exact, Istiklal Cadesi – strada comercială, semi pietonala din Istanbul. Este o stradă care imita perfect cunoscutul bulevard Champs Elysees din Paris, stradă pe care nu circula maşini, ci doar tramvaiul roşu turistic al cărui ruta este doar acest bulevard. În orice perioadă a anului, strada este arhiplină de turişti. Peisajul oferit de această zonă este unul aparte, instagramabil l-ar numi multe persoane. O multitudine de magazine, outleturi, terase, unele amplasate chiar la etaj - gen balcon, faimoasele tonete de îngheţată turcească unde probabil majoritatea ştiţi de tradiţia vânzătorilor de îngheţată care fac glume clienţilor – multe clipuri cu aceştia au devenit virale şi cunoscute în întreaga lume. Atmosfera este una plăcută şi vă recomand să nu rataţi o plimbare pe acest bulevard, iar ca punct de reper mai cunoscut pentru bulevardul Istiklal Cadesi este cartierul Taksim.

           La o scurtă distanţă de Taksim, se ajunge la stadionul Besiktas, iar în vecinătatea acestuia se afla un alt important obiectiv turistic, şi anume Palatul Dolmabahce care reprezintă simbolul oraşului Istanbul, fiind considerat cel mai mare palat al imperiului otoman, putând fi admirat pe malul european al Bosforului. Nu opulenta face acest palat special, ci istoria lui. Aici a încetat din viaţa Mustafa Kemal Ataturk, primul preşedinte al republicii Turce, în anul 1938 la ora 09:05, moment în care toate ceasurile din incinta palatului au fost oprite la acea oră. Toate ceasurile nu au mai fost re pornite din acel moment până în prezent, oferind un sentiment impresionant vizitatorilor, parcă timpul s-a oprit în loc de mai bine de 80 ani. Perioada de vizitare a Palatului Dolmabahce este aproximată la 2 ore.

              După vizita la Palatul Dolmabahce, puteţi trece în partea asiatică, pentru că exact în apropierea acestuia există o staţie de feribot, care va duce la Uskudar, aflat pe partea asiatică a Istanbulul ui. Să nu uităm de baclava, îngheţată turcească, cafeaua autentică la ibric făcută pe nisip, narghileaua sau ceaiul turcesc. De fapt, în Turcia, majoritatea vă servesc cu ceai turcesc imediat ce le păşiţi locaţia şi este precum o jignire în tradiţia lor să refuzaţi. În Istanbul mâncarea este foarte ieftină şi delicioasă, la capitolul acesta nu vă faceţi probleme. Ce îmi place mult la ei?... ca la orice pas, în orice zonă v-aţi afla au standuri unde vând sucuri naturale... sucuri de portocale/rodii/mere/pepene etc făcute pe loc în faţa voastră, iar preţurile sunt foarte mici. De exemplu, un pahar de suc de portocale făcut pe loc costa în jur de 3 lei în banii noştrii.

             Pentru ultima seară petrecută în Istanbul vă sugerez cina pe un Rooftop cu privelişti incredibile asupra Bosforului. Sunt multe restaurante de acest gen în oraş iar atmosfera unei cine pe Rooftop este de vis. Că recomandare, vă pot îndruma către restaurantul de acest gen Husnu Ăla Café.

            Am vorbit de frumuseţile oraşului, de obiectivele turistice, de partea de shopping şi nu numai, dar probabil, un aspect despre care găsim mai puţine informaţii în mediul online este dacă Istanbul este un oraş sigur?

Este un oraş unde pot pleca în vacanţă un grup de fete care vor să facă shopping?

Este un oraş sigur pentru turişti?

Da! Vă pot spune cu mâna pe inimă, că Istanbulul este unul dintre cele mai sigure oraşe în care am fost, şi în ciuda impresiei care ţi-o lasă la prima vedere anumite grupuri şi anumite străzi, este doar o falsă impresie.

În primul rând în Turcia predomina mai mult figura masculină, iar faptul că sunt şi foarte amabili, mulţi turişti se pot speria în prima fază. Dar Istanbul este un oraş paşnic, unde te poţi simţi în siguranţă la orice oră chiar dacă veniţi într-un grup de fete. Am fost cazata şi în zone mai bune şi zone mai proaste ale oraşului, dar niciodată nu am avut nici o problemă, din contră, am avut de câteva ori ocazia să am nevoie de ajutorul persoanelor care locuiau în zonă şi tot ce pot spune este... jos pălăria! Da, mă simt în siguranţă, pentru că în atâţia ani, mi s-a demonstrat că orice problemă ai acolo, oamenii sunt atât de săritori şi se zbat să te ajute să îţi rezolvi problemele cum nici cunoscuţii nu o fac în ţara noastră.

            Ca şi metoda de plată, în general în majoritatea locurilor puteţi plăti cu cardul, dar este bine să aveţi şi cash la voi, şi pentru asta vă recomand lira turcească, nu alt tip de valută, fiindcă este cea mai avantajoasă variantă. Există multe ATM urî unde puteţi scoate de pe propriile carduri direct lire turceşti, fără comision iar cursul valutar este calculat la cursul băncii din ziua respectivă.

            În principiu, cred că am bifat cele mai importante aspecte pe care orice turist trebuie să le ştie înainte de o vacanţă în Istanbul, dar voi continua cu articole mai ample pe câte un subiect, pentru că sunt atât de multe lucruri de ştiut despre Istanbul chiar şi după ce l-ai vizitat de mai multe ori.

            Îmi doresc pe viitor să vin şi cu un vlog din Istanbul şi sper că în viitorul apropiat să pregătesc ceva frumos pentru toţi cei interesaţi de secretele şi frumuseţile acestui oraş, deoarece cuvintele sunt insuficiente să descriu peisajele superbe, locaţiile unice.

În concluzie Istanbulul este o destinaţie perfectă de vacanţă, unde cu siguranţă Veţi reveni cu drag şi nerăbdare!

 

                                                                                                           With Love, A.M